#MUSTREAD: 9 Eye-opening Q&As on the new GH¢100, GH¢200 and GH¢2 coins.


The Central Bank of Ghana led by Doctor Ernest Y. Addison has introduced the new GH¢100, GH¢200 and GH¢2 coins and Ghanaians aren’t pleased. The following, however, are 9 insightful questions and answers we belive will definitely make sense of the whole situation.

1. Why has the Bank of Ghana introduced higher denomination?

Answer: High levels of inflation and currency depreciation in the past have eroded some of the gains from redenomination. The deadweight burden, reflected in high transaction cost has re-emerged. This set of higher denominations will address this increased transaction cost, especially in high-valued transactions in a cash-based economy. Also, the structure of the banknote’s denomination has changed resulting in a shift in demand for higher denominations (GH¢50 and GH¢20 accounts for about 70% of the total demand), reflecting the expansion in income and prices. The introduction of the higher value denominations in circulation is, therefore, necessary to ensure customer convenience, reduction in the costs of printing and other currency management processes.

READ MORE  #NEWMUSIC: ZOOCCI COKE DOPE DROPS 'ANXIETY' ALBUM-FEATURES KWESI ARTHUR.

2. What are the benefits of introducing these higher denominations?

Answer: Ensuring customer convenience; reducing high transaction costs; efficiency in high-value transactions in cash; and reduces the cost of printing as well as currency management including processing, transporting, and storing banknotes.

3. Will the new higher denomination banknotes lead to higher inflation?

Answer: No. A higher denomination is introduced to only ease high transaction volumes. These notes will only replace some of the large cash transactions done with the existing GH¢50 and GH¢20 banknotes. Again, the value of a currency depends on what you can buy with it, rather than what the face value is. Bank of Ghana will remain committed to preserving the purchasing power of the currency.

4. What will happen to the GH¢1 and GH¢ 2 banknotes? Answer: The GH¢1 and GH¢2 banknotes remain legal tender

5. Will the new higher denomination banknotes also be a transaction note?

Answer: The GH¢100 will complement the existing high denomination banknotes to ease the high-value transactions. The GH¢200 banknote will be introduced gradually into circulation and will be in limited quantities.

READ MORE  UPDATE: US-Based Ghanaian Soldier Who Committed Suicide- Fresh Details Emerges

6. Why has the Bank of Ghana introduced GH¢2 coins?

Answer: Bank of Ghana intends to gradually replace its lower banknotes denominations with coins to reduce its cost of printing. BoG will also embark on a vigorous campaign among road transport workers, market operators, small businesses, supermarkets, vendors and others to create avenues for the usage of the coins including developing infrastructures for coin usage.

7. Is the 1Gp still a legal tender?

Answer: The bank has no immediate plan of withdrawing the 1Gp from circulation.

8. How will the Bank of Ghana ensure that Ghanaians are aware of the security features of the new banknotes and coins?

Answer: There will be a nationwide educational campaign focused on the security features, proper handling of banknotes and promote usage of coins.

9. What is the need for higher denominations when other countries are moving towards the paperless mode of payments?

Answer: The introduction of higher denomination banknotes should not be misinterpreted to mean a shift away from the Central Bank’s policy of pursuing a cashless society and promoting the use of electronic modes of payments. The Bank of Ghana is rigorously pursuing paperless payment systems and recently implemented a regulatory framework for E-Payments and also introduced interoperability. These have enhanced growth in digital payments particularly growth in mobile money transfers and payments. More recently, the Bank announced the exploration of issuing Central Bank Digital Currency. While vigorously pursuing financial inclusion by accelerating the migration to e-payment platforms, the bank is mindful of the relevance of cash in our day-to-day dealings. Undeniably, cash still remains the preferred medium of payment by the large informal sector in the country. This is why we continue to pay attention to enhancements in the structure, security features, and management of cash within the economy.

READ MORE  President cuts sod for the construction of Tourism Project

Source: BankofGhana


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
1
confused
fail fail
1
fail
fun fun
1
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
1
lol
omg omg
0
omg
win win
1
win
Qwarhme Hyper

Blogger, idiosyncratic genius, spoken word artist and comedian. A bibliophile with love for tees( making and selling).

Comments Below

comments

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format